Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Jongeren RubriekTerug naar boven
 

School TV Klokhuis.

Een mooie reportage van school TV over archeologie.

RvdBrug 22-06-2020Terug naar boven
 

10 jarige Jelmer Feenstra uit Kollumerzwaag vindt zijn eerste steentijd artefact.

Het was de derde keer dat de tien jarige Jelmer samen met zijn vader Lieuwe Feenstra (amateur archeoloog en detector amateur) het veld in trok om samen naar artefacten te zoeken. Na veel stukken vuursteen te hebben opgeraapt en wat teleurstellingen lukte het in het afgelopen weekend een prachtige vondst te doen.

Een prachtig stuk oordeelde zijn vader. Prachtig bewerkt maar samen kwamen ze er in eerste instantie nog niet uit wat het precies is. Een mesje of een spits. Het bleef nog even onduidelijk. Wat wel duidelijk is geworden dat Jelmer de smaak te pakken heeft gekregen en na deze fantastische vondst vast vaker met vader Lieuwe in het veld is te vinden. Hij heeft vader Lieuwe al gevraagd wanneer die weer tijd heeft om samen te zoeken in de noordelijke Friese wouden onder Kollumerzwaag.

JFK.26/5/20

 


Jongerennieuws van de RCE.


Terug naar boven
 

Erfgoed Gezocht Junior: Kinderen speuren vanuit huis mee met archeologen

Nieuwsbericht | 20-04-2020 | 11:29

Op maandag 20 april wordt het project Erfgoed Gezocht Junior gelanceerd. In dit project, ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit Leiden, kunnen kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar op de computer meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe en nieuwe grafheuvels en prehistorische akkersystemen ontdekken. Door mee te speuren zijn de kinderen even zelf archeoloog en leveren ze een waardevolle bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Via deze link kan je meer lezen.

Of ga rechtstreeks naar de site.

RvdB

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jongeren en kinderen komen geregeld naar het museum met hun vondsten en vragen uitleg over wat ze hebben gevonden. Op de determinatiedagen die op iedere tweede zaterdag van de maand worden gehouden hebben ook jongeren al heel wat prachtige vondsten laten zien. Daarom is er op dit archeoweb een rubriek voor jongeren ingericht. Iedere jongere mag daarop zijn of haar verhaal schrijven over de mooie vondsten.   Ik zal mij even kort voorstellen: ik ben Martin van Kammen, amateur-archeoloog en -paleontoloog, vrijwilliger voor het ijstijdenmuseum en beheerder van de jeugd-pagina. Bij mij kun je terecht, als je een interessante hobby hebt, geïnteresseerd bent in archeologie, of een vraag hebt over archeologie of paleontologie. Je kunt mij dan je verhalen en/of vragen mailen, en wie weet, staat jouw stukje binnenkort ook op de site! Ook kun je een mail sturen met een verhaal over je vondst en een foto van jezelf naar info(at)ijstijdenmuseum(dot)nl of mar-tin(at)live(dot)nl  

foto niet goed geplaatst

  


Terug naar boven
 

 Terug naar boven
 

 Televisieprogramma “Tsjek” over archeologie

Stel je voor dat alle dingen die nu in een museum staan, bij de mensen thuis zouden staan. Of ze zouden niet bewaard en gewoon weggegooid worden. Je zou heel Nederland door moeten rijden en overal een afspraak moeten maken om een beest of oud voorwerp te bekijken. Dat is niet handig. Als je een stenen gebruiksvoorwerp of fossiel gevonden hebt is het makkelijk als je die kunt vergelijken met andere stenen voorwerpen of fossielen. Daar heb je een verzameling voor nodig. Op die manier kun je achter de naam komen of misschien kom je tot ontdekking dat je een heel nieuw stenen voorwerp of fossiel gevonden hebt. Onderzoekers, bijvoorbeeld een archeoloog, in een museum hebben verzamelingen nodig om goed te vergelijken en te bestuderen. De voorwerpen die het museum verzameld en bewaart, worden aan mensen getoond. Dat gebeurt in een tentoonstelling. Zo kan iedereen de verzameling van het museum zien. Een museum heeft veel meer objecten dan ze in een tentoonstelling kunnen laten zien. Een tijdelijke tentoonstelling wordt na een paar maanden tot een jaar vervangen. Hierdoor kan een museum telkens andere voorwerpen laten zien. Een verzameling dieren, stenen, fossielen of andere voorwerpen noemen we in het museum een collectie. Een museum bewaart belangrijke, leuke, waardevolle of mooie spullen. De bewaarplaatsen in het museum noemen we een depot.

Deze week gaat het televisieprogramma “Tsjek” van Omrop Fryslan over archeologie. Tsjek is een programma voor kinderen van de bovenbouw van de Friese basisscholen. Elke week worden ze in hun eigen Friese taal op de hoogte gebracht van het Friese nieuws. Educatief, maar ook met leuke rubriekjes. Tsjek word gepresenteerd door Raynaud Ritsma, bekend van de band “Vangrail”. Afleveringen zijn iedere dinsdag en donderdag te zien om 13:30, 14:30, 15:30 en 16:00, evenals op de website www.skoal.tv

Voor het programma is er een reportage gemaakt in het depot Nuis, waar een paar miljoen vondsten liggen uit Noord Nederland. Archeoloog Hans Veenstra verteld alles over zijn werk. Het IJstijdenmuseum in Buitenpost was decor voor de opnamen van de 11-jarige Lena Bloemhoff. Lena heeft inmiddels al een hele verzameling met bodemvondsten die ze gevonden heeft op de landerijen rondom de boerderij waar ze woont. Vanaf haar zesde jaar zoekt ze naar spullen die iets vertellen over het leven van gewone mensen en kinderen uit het verleden. Ze heeft een eigen kindervitrine in het IJstijdenmuseum. Lena wil in deze reportage laten zien hoe leuk het is om je verzameling te laten zien in een museum. En hoe het is om ermee bezig te zijn. Doordat Lena nu wat ouder wordt, krijgt ze ook andere interesses. En wil hierbij andere kinderen oproepen om hun verzameling met bodemvondsten naar het IJstijdenmuseum te brengen voor een tentoonstelling. Lijkt je dit wat? Stuur dan een e-mail naar info(at)ijstijdenmuseum(dot)nl

 Terug naar boven
 

Wiebe van der Veen, 8 jaar, een echte amateur archeoloog

In de week van 'Help Pake en Beppe de vakantie door' in febeuari 2013 kwam Wiebe van der Veen in het IJstijdenmuseum in Buitenpost.
Jonge bezoekers mochten scherven en stenen meebrengen. Wiebe had een plastic zakje met vuursteen afslagen mee genomen. 
Zoals iedere amateur archeoloog heeft hij zo z'n eigen plaatsen waar hij naar artefacten zoekt.
Een mooie bewerkte afslag komt van het stuk land bij de Binnenvliet onder Eastermar vertelt Wiebe. Het is een bekende plaats bij amateur archeologen.
Aan de grote pingoruine die het Binnenvliet wordt genoemd worden steentijd artefacten gevonden uit het Mesolithicum en het Neolithicum. Wiebe kent dit fenomeen en is geregeld bij het Binnenvliet te vinden.
Wiebe met zijn steentijd artefacten in het IJstijdenmuseumAls er in Eastermar een nieuw huis wordt gebouwd is Wiebe te vinden bij het uitgraven van de fundering en dat heeft hem ook al resultaat gegeven. Het bewijs is een prachtig boortje van vuursteen dat te voorschijn kwam uit de modder die de kraan naar boven haalde bij het uitgraven van eern fundament. Wiebe wil later als hij groot is archeologie gaan studeren. Een voorbeeld voor hem de archeoloog Haaye Veenstra die bij hem in het dorp woont. Als Wiebe weer nieuwe vondsten heeft komt hij daarmee weer naar het IJstijdenmusuem vertelt hij.  In het museum bekijkt Wiebe de artefacten in de vitrines. Daar wil hij van leren en kennis op doen.
Even kijken wat er in de vitrines van het museum ligt


Terug naar boven
 

10 jarige Justin Groen uit Surhuisterveen verzameld fossielen en scherven.

justin bestudeert zijn kamoester
Samen met Lena Bloemhof uit Surhuisterveen trekt de 10 jarige Justin Groen geregeld het veld in op zoek naar artefacten en fossielen. Als hij met zijn ouders op vakantie gaat naar Frankrijk weet hij daar plekjes waar hij fossielen kan vinden. Op vrijdag 22 februari 2013 kwam hij met zijn vondsten naar het IJstijdenmuseum. "Kunnen jullie mij vertellen hoe deze fossielen heten en hoe oud ze zijn vroeg hij. Dat konden we gelukkig. Een van de fossielen was een prachtige kamoester. Een prachtig fossiel dat Justin uit Frankrijk had meegenomen. Hij kon er een heel verhaal over vertellen. Ook Lena Bloemhof bracht opnieuw vondsten mee en liet een hele mooie schelp zien op een stuk rode vuursteen. Gevonden op het land van mijn vader in Surhuisterveen vertelde ze. Op hun basisschool vertellen ze de andere kinderen geregeld over hun vondsten.


Terug naar boven
 

Sybe de Haan uit Spannum, een jonge archeoloog

Als je Sybe vraagt wat hij later wil worden als hij groot is krijg je een stellig antwoord "archeoloog." Sybe verzameld aardewerk scherven van terpen in de omgeving van zijn woonplaats. Hij heeft al een hele collectie scherven verzameld en telkens komen er weer nieuwe vondsten bij. Ondertussen heeft hij allemaal scherven van potten in zijn verzameling.
verzameling Sybe de Haan
Op dinsdag 19 februari 2013 kwam Sybe de Haan met zijn moeder naar het IJstijdenmuseum in Buitenpost. Er waren allemaal activiteiten voor kinderen in het kader van de actie Help Pake en Beppe de vakantie door. Daar mocht je ook gevonden scherven laten zien en onderzoeken. Archeoloog Lammert Postma ging de scherven die Sybe had meegebracht onderzoeken en kon vertellen dat de scherven afkomstig waren van zogenaamd terpen aardewerk waarvan sommige scherven wel 1000 jaar oud waren. Ook waren er scherven bij van aardewerk dat Pingsdorf wordt genoemd. Dat aardewerk werd 800 jaar geleden bij Keulen in Duitsland gemaakt.
Samen met Lammert Postma bekijkt Sybe zijn vondsten.
Sybe bij de terpenexpositie.Lammert Postma nam Sybe vervolgens mee naar een expositie over aardewerk van terpen in het IJstijdenmusuem en liet aan Sybe zien wat er zoals gevonden wordt in de terpen. Dat zijn heel veel scherven maar soms ook potten. Sybe vond het interessant en vertelde dat het voor hem nu wel vast staat dat hij later archeoloog gaan worden. We denken dan ook dat we Sybe nog wel weer terug zien in het IJstijdenmuseum.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition