Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Nederlandse Archeologiemusea

Hieronder vind u een overzicht met musea in Nederland met een archeologische collectie en een korte geschiedenis van deze musea:



Terug naar boven
 

Mooi museum in België.

https://www.toepfereimuseum.org/Toepfereimuseum/Ueber-uns/Museumsgeschichte.aspx?lang=nl-be

 


Min40celsius is een verrassend bezoekerscentrum over het unieke landschap van de regio. Een speurtocht naar de bijzondere geologische geschiedenis, de unieke fossielen en ijstijdzoogdieren en archeologie (Steentijd tot en met Romeinse tijd).

Kijk HIER voor meer info.


Terug naar boven
 

Rijksmuseum voor Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden is opgericht in 1818, in eerste instantie als ‘archeologisch kabinet’ van de Universiteit Leiden. De eerste directeur was Caspar Reuvens, pionier op het gebied van de archeologie. In de negentiende eeuw groeide de collectie met vooral voorwerpen uit de Klassieke Oudheid en het oude Egypte. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het museum de enige officiële opgravingsinstantie in Nederland. Sinds 1 juli 1995 is het museum een zelfstandige stichting die het archeologische deel van de rijkscollectie beheert en tot taak heeft deze voor een groot publiek toegankelijk te maken. Tegenwoordig is het RMO het grootste archeologiemuseum van Nederland en kan men er de meest bijzondere archeologische vondsten uit Nederland bewonderen, als ook wisseltentoonstellingen met archeologie van over de hele wereld.

Website: www.rmo.nl


Terug naar boven
 

Drents Museum

Het Drents museum in Assen werd in 1854 opgericht als een 'museum voor oudheden'.  Sindsien is het uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande archeologiemusea van Europa. Naast een vaste opstelling met onder andere de kano van Pesse en verschillende Drentse veenlijken zijn er ook wisseltentoonstellingen met archeologische vondsten van over de hele wereld. Op het moment is men bezig de vaste opstelling van het museum te vernieuwen, waardoor de archeologietentoonstelling slechts gedeeltelijk te zien is.

Website: www.drentsmuseum.nl


Terug naar boven
 

Fries Museum

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Fries Genootschap werd in 1877 de Historische Tentoonstelling van Friesland in Leeuwarden gehouden. Deze tentoonstelling was een groot succes, dat met de inkomsten het Eysingahuis in Leeuwarden kon worden aangekocht. Hier werd in 1881 het Fries Museum geopend. In het museum zijn allerlei aspecten van de Friese geschiedenis en cultuur te zien, waaronder ook veel archeologische voorwerpen. Het archeologisch deel van het museum richt zich met name op de middeleeuwse geschiedenis van Friesland, met bijzondere aandacht voor de vikingen en de oude Friese koningen.

Website: www.friesmuseum.nl


Terug naar boven
 

IJstijdenmuseum

 

Het ijstijdenmuseum in Buitenpost richt zich specifiek op vondsten uit de steentijd van Frysland. De tentoonstelling is opgezet als een tijdlijn waarin je begint met geologische informatie over de ijstijden. Daarna kom je vuurstenen werktuigen uit alle periode van de steentijd tegen. Het museum geeft informatie over archeologie en prehistorie, petrologie, geologie en fossielen uit de Noardlike Fryske Wâlden. Een bezoek aan het ijstijdenmuseum is  gratis te combineren met een bezoek aan de Botanische tuinen van Friesland; de Hortus van Fryslân, die gehuisd zijn in hetzelfde gebouw.

Site: https://www.ijstijdenmuseum.nl/ en https://www.dekruidhof.nl/

Adres: Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost


Terug naar boven
 

Museum Wierdenland

Museum Wierdenland te Ezinge bevindt zich vlakbij een van de bekendste archeologische opgravingsplekken van Nederland: de terp van Ezinge. De vaste collectie van het museum richt zich dan op het ontstaan van het terpen- en wierdenlandschap in Groningen en Fryslân. Met uiteraard bijzondere aandacht voor de opgravingen van van Giffen in Ezinge. Daarnaast worden archeologische vondsten uit deze regio getoond.

Site: https://www.wierdenland.nl/


Terug naar boven
 

Het Hunebedcentrum

Het hunebedcentrum in Borger richt zich specifiek op de tijd van de hunebedbouwers; de Trechterbekercultuur. Het museum gaat in op de geologische geschiedenis van de Hondsrug. In de keientuin, geopark de Hondsrug, vind u zwerfstenen uit alle hoeken van Noord Nederland. In de expositie zijn verschillende reconstructies en originele voorwerpen van de hunebedbouwers te zien. Buiten het centrum vind u niet alleen het grootste hunebed van Nederland, ook zijn hier drie reconstructies van prehistorische boerderijen aanwezig.

Adres: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger

Site: https://www.dehondsrug.nl/musea/hunebedcentrum/?gclid=Cj0KCQiAnaeNBhCUARIsABEee8VAZr-h2gJuW1BxqhZXEg1WRK-CikRJrZcckMcxQpOxjGJezgxaeeQaAjEuEALw_wcB

 


Terug naar boven
 

OERMuseum 

Het OERMuseum in Diever richt zich in het algemeen op de prehistorie van Drenthe. In een tijdlijn ziet u voorwerpen uit alle perioden van de Drentse prehistorie. In de kelder wordt algemene uitleg gegeven over archeologie en moderne onderzoeksmethoden. Ook worden er regelmatig workshops gegeven over prehistorische ambachten zoals vuursteenbewerking.

Site: https://oermuseum.nl/

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition