Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Archeologie in de schoolles

Hunebedden in Nederland

Lessenreeks IJstijden / Prehistorie: De IJstijden           
 

Verscheidene lessen voor scholen over de ijstijd.

Van de AWN deze onderwijs site

Archeos gaat over de archeologie van Nederland.
Op deze website kun je van alles vinden over het vak archeologie, maar ook over de resultaten van onderzoek door archeologen.
 

Wikipedia is natuurlijk een bron bij uitstek.
De verzameling Archeologische vondsten in Nederland is een geweldige inspiratiebron

 

 Musea met archeologische exposities en collecties.


 Nederland.


Hunebed nieuwscafe www.hunebednieuwscafe.nl

Hunebedcentrum
Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger

Tel.: 0599-236374


Archeologisch centrum West- Drenthe www.archeologie-westdrenthe.nl

Brink 7 Diever.

Tel.0521-571412.

Klein museum met schitterende exposties uit de steentijd. Het Holdingeveld en de omgeving van Havelte leverden in het verleden zeer rijke vondsten uit de steentijd die in exposities zijn ondergebracht.


Archeologisch museum Haarlem www.archeologischmuseumhaarlem.nl

Grote Markt 18 K, 2011RD Haarlem.

Exposities van Haarlemse bodemvondsten tot 4000 jaar geleden.


Archeologisch museum Stein www.archeologiestichtingstein.nl

Hoppenkampstraat 14a, 6171RP Stein.

Tel.046 - 4338919.

Prachtig mooi klein museum waar iedereen die zich in de Neolithische culturen wil verdiepen een mooi beeld kan krijgen van de Lineaire Bandkeramieker cultuur LBK). Toegang alleen bij telefonische afspraak vooraf.


Drents museum www.drentsmuseum.nl

Brink 1, 9401HS Assen.

Tel.0592-377773

Onder anderen archeologische collecties met daarin de 8000 jaar oude boomkano van Pesse en het veenlijk, het meisje van Yde. 


Fries museum www.friesmuseum.nl

Wilhelminaplein 92, 8911BS Leeuwarden.

Tel. 058-2555500.

In de exposties van het museum is een deel van de archeologie uit de steentijd en de terpentijd opgenomen.


Hunebedcentrum Borger www.hunebedcentrum.eu

Bronnegerstraat 12, 9531TG Borger.

Tel 0599-236374

Archeologisch museum gelegen naast het grootste hunebed van Nederland. Exposities in het museum zijn gericht op de hunebedbouwers en de trechterbekercultuur.


Provinciaal archeologisch depot Nuis www.nad.nuis.nl

Nuis, Nieuweweg 76, 9364PE

Tel. 0594-644000

In het depot te Nuis liggen de archeologische voorwerpen opgeslagen uit de Provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. In het depot is een grote bezoekers ruimte die op afspraak toegankelijk is voor personen en groepen. nad(dot)nuis(at)provinciegroningen(dot)nl


Roerstreekmuseum Odiliënberg www.roerstreekmuseum.nl

Kerkplein 10, 6077AA Odiliënberg.

Tel.0475-532895

Prachtig klein archeologisch museum met streekvondsten uit de steentijd waaronder een zeer zeldzame kunstuiting op een zwerfsteen.


Streekmuseum Burgum www.streekmuseum-volkssterrenwachtburgum.nl

Menno van Coehoornweg 9, 9251LV Burgum.

Tel. 0511-465544.

Het streekmuseum exposeeert onder anderen collecties van streek archeologen. Daarnaast is de volkssterrenwacht in het museum een aantrekkelijke bijkomstigheid.


IJstijdenmuseum Buitenpost www.ijstijdenmuseum.nl

Schoolstraat 29 c, 9285NE   Buitenpost.

Tel. 0511-544040

In de goed overzichtelijke exposities worden bezoekers meegenomen naar de steentijd van jagers en boeren. Veel artefacten die worden geëxposeerd zijn verzameld door de lokale amateur archeologen uit de Friese Wouden.


Organisaties in Nederland


AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie

De AWN heeft 24 afdelingen die een groot deel van Nederland afdekken. De meeste afdelingen hebben een eigen website. Door te klikken op een afdeling in onderstaande kaart, verschijnt de betreffende afdelingssite’s op uw scherm. U kunt lid worden van de AWN en daarbij mag u zelf aangeven welke afdeling aan uw lidmaatschap gekoppeld wordt.

https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public

PAN registreerd mataaldetector vondsten. 


België.


Gallo-Romeins museum Tongeren .................www.galloromeinsmuseum.be

Kielenstraat 15, 3700 Tongeren.

Tel, (032) 12670330

Het Gallo Romeins museum in Tongeren laat in schitterende exposities de prehistorie en de Romeinse tijd voorbij komen. In 2011 bekroond tot best informerend museum in Europa. Aanrader voor groot en klein.


 

Denemarken.


Lindholm Hoje Museum ...........www.nordmus.dk/lindholm-hoje-museet

Vendilavej 11, 9400 Norresunby

Tel. (045) 99317440

Aan de Limfjord werden in 1952 op en heuvel enorme neerzettingen uit de ijzertijd en de vikingtijd ontdekt. Meer dan 700 graven waarvan inmiddels 589 zijn opgegraven hebben een beeld geschapen van de geschiedenis uit die perioden. De grote grafheuvel laat graven zien die zijn afgebakend met stenen in de vorm van een schip. In het ernaast gebouwde museum is dat rijke verleden in woord en beeld zichtbaar gemaakt. Prachtig museum zeer geschikt voor kinderen.


Moesgaard museum Arhus-Hojbjerg ............... www.moesgaardmuseum.dk

Moesgard Allé 15, 8270 Hojbjerg

Tel. 87161016

Een van de mooiste archeologische musea van Denemarken met veel Vikingcultuur en brede exposities uit het Neolithicum. De man van Grauballe, het best bewaarde veenlijk ter wereld, is op zich al een bezoekje waard. Nieuw is het architektonisch hoogstandje van een tentoonstelling gebouw gesitueerd in de heuvels die in het Neolithicum werden bewoond. Een groot park nodigt uit tot een rondwandeling.


Morsland Historische museum..............www.museummors.dk

Dueholingade7 - 9  7900 Nykobing Mors

(045) 97723421

Museum over de geschiedenis van Mors maar met een prachtige collectie steentijd archeologie en de typische potten uit die tijd. 


Stoneage centrum Ertebolle ..............www.stenaldercenter.dk

Ertebolle, Cl.Mollevej 8

Tel (045) 98636788

Het museum werd opgericht in de woning en bijgebouwen van een bekend archeoloog die met betrekking tot de Ertebolle cultuur veel onderzoek verrichtte. Het museum laat prachtige collecties zien in een intieme opstelling. Voor geinteresseerden in de Ertebolle cultuur een prachtig informerend museum.


Viking museum Ribe.........................www.ribesvikinger.dk

Odins Plats 1, 6760 Ribe.

Tel. (045) 76163960

Volgens de overleveringen is Ribe gesticht door de Friezen en de noordelijkste stad van het eens machtige vroeg middeleeuwse Friezenrijk. Vanaf het jaar 700 is de stad één van de belangrijkste handelsteden van de Vikingen. In het museum worden in de exposities de vondsten uit dat verre verleden tentoongesteld. Jaarlijks vinden in Ribe de Vikingspelen plaats waarin het prachtige oude centrum een rol speelt


 Frankrijk


Grotten van Lascaux ..............www.lascaux.culture.fr

Perigord - Lascaux

Tel. (033) 553056565

Eén van de beroemdste grotten ter wereld is die van Lascaux in de Dordogne. In de grotten zijn op de wanden honderden prachtige schetsen en tekeningen aangetroffen van dieren en mensen. Hoewel de oorspronkelijke grotten van Lascaux zijn gesloten - dit in verband met de vele bezoekers die schade veroorzaakten aan de kunststukken - kan de bezoeker in een exacte copie, Lascaux II,  zijn hart nog steeds ophalen over deze bijzondere schilderscultuur uit de prehistorie. Wie in de grotten is geweest vergeet deze meesterstukjes nooit weer


Nationaal Frans Museum voor de Archeologie...........www.musee-prehistoire-eyzies.fr

Les Eyzies de Tayak , 1 Rue du musee 24620

Tel.(033) 0553064545

Het mooiste museum op het gebied van de steentijdarcheologie. Beginnend van de eerste poging die mensen ondernamen om stenen gereedschappen te maken zoals choppers, tot voorwerpen uit de Bronstijd. In een 100 meter lange vitrine wordt de evolutie van het stenen gereedschap periode gewijs, rekening houdend met alle prehistorische culturen, geëxposeerd. Daarnaast exposeert dit museum een keur aan culturele kunstuitingen op bot en in steen uit prehistorische perioden. Een aanrader voor elke archeoloog. 


Regionaal prehistorisch museum Le Grand Pressigny ..................www.prehistoiregrandpressigny.fr

Le Grand Pressigny 37350

Tel.(033) 247942020

Dit museum wordt door de kenners aangeduid als het Mekka van de prehistorie. Meer dan 100.000 jaar prehistorische geschiedenis van de Touraine ligt hiet uitgestald in de ruïnes van en oud kasteel dat architektonisch helemaal is aangepast op de prachtige exposities. Werktuigen van de beroemde bruine silex (tot in Nederland aangetroffen) laten zich hier in al hun fraaie bewerkingen zien. Een museum zeer geschikt voor kinderen


Magazines

Digital journal for archaeology

 

Websites Archeologie:

https://archeologie.startpagina.nl

https://archeohotspots.nl
ArcheoHotspots.nl zet zich in om zo veel mogelijk archeologische organisaties te helpen om op een participatieve manier met het publiek aan de slag te gaan. ArcheoHotspots.nl helpt organisaties waar nodig met het opzetten van een al of niet tijdelijke ArcheoHotspot, ondersteunt organisaties met hand- en spandiensten, materialen en met marketing en communicatie. Er is een netwerk van ArcheoHotspotscoördinatoren, nieuws en best practices worden uitgewisseld. Voor de vrijwilligers die het publiek van de ArcheoHotspots begeleiden is er een trainingsprogramma. 

 

Websites Metaaldetector/bodemvondsten:

https://metaaldetector-bodemvondsten.nl

https://voc.startpagina.nl

https://archeologie.startpagina.nl/

 

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition