Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Metaaldetectie                              21-06-2020

Heel veel ben ik de afgelopen 40 jaar aan de weet gekomen. Om te bepalen welke metaaldetector voor wie geschikt is, is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen van iemand zijn. Wat zijn zoekgebied is, waar zijn interesse specifiek naar uit gaan, wat zijn budget is en toch ook wat de persoon belangrijk vindt waar zijn detector al dan niet aan moet voldoen.

 

Vaak zijn mensen vooral geïnteresseerd in hoe diep een detector gaat. Daar valt weinig “snel en concreet” maar juist veel over te uitgebreid over te zeggen. Het dieptebereik van een detector hangt namelijk af van het materiaal van het object,  de massa van het object, de grondsoort, de vochtigheid, de structuur, de mineralisatie en de compactheid van de grond. Daarnaast spelen de instellingen en de vaardigheden van de zoeker natuurlijk ook een belangrijke rol.

 

Sommige detectors laten prachtige luchttesten zien maar zodra het object bovenop de grond ligt wordt het niet meer gedetecteerd als gevolg storende effecten van de grond op de detector. Wat je nodig hebt is dus een metaaldetector die goed in staat is op gemineraliseerde grond te zoeken. De ontwikkeling van metaaldetectors is de laatste jaren heel hard gegaan. In het verleden maakte een metaaldetector nog het verschil door de gebruikte frequentie en de soort zoekschijf, concentrisch of DD.

Jaren geleden kwam Minelab met de X-Terra serie waarvan diverse modellen konden worden uitgerust met een andere frequentie zoekschijf. Minelab werkte toen al jaren met o.a. de FBS techniek waarbij de detector zelf de meest geschikte frequentie koos bijvoorbeeld ergens tussen de 1 en 100 kHz.

De XP DEUS was de eerste metaaldetector waarbij verschillende frequenties konden worden ingesteld. Een detector die werkt op een lage frequentie gaat voornamelijk diep voor grotere objecten en hoog geleidende metaalsoorten zoals koper, zilver en aluminium. Een detector die werkt op een hoge frequentie is gevoelig voor de kleinste objecten en laag geleidende metaalsoorten zoals goud (nuggets).

Tegenwoordig levert Minelab detectors met Multi-IQ technologie die tegelijkertijd werkt met een aantal frequenties, zowel laag als hoog. Dit resulteert tot zeer goede prestaties op gemineraliseerde grond maar ook op het zoute strand en in het zoute water.

 

Een ander ding is de reactie snelheid. Bijna dagelijks vragen mensen hoe diep gaat een / deze detector? Wij zeggen dan altijd dat de reactiesnelheid van de detector in dit zeer compacte landje in veel gevallen veel belangrijker is dan het dieptebereik van de detector.

Hoe goed is de detector in staat om een mooi voorwerpje tussen ijzeren objecten te detecteren. Vervolgens worden steeds meer detectors geleverd met een draadloze hoofdtelefoon. Verschillende merken werken met verschillende technieken. Wat vast staat is dat het gebruik van een draadloze hoofdtelefoon de hobby nog verder veraangenaamt, heerlijk vrij en niet vast aan je detector tijdens het graven.

 

Ook de constructie van detectors wordt steeds vaker aangepast naar waterdicht.  Waren specifieke land detectors voorheen niet of slechts spat waterdicht, tegenwoordig komen steeds meer waterdichte detectors op de markt die in principe bedoeld zijn voor “land gebruik”.

 

Ten slotte is de kwaliteit van de detector een belangrijk punt. Hoe is de garantie geregeld, hoe is de after-sales, hoe is de waardevastheid van je detector. Hoe sneller types metaaldetectors worden opgevolgd door nieuwe modellen, hoe harder de detector afschrijft.

Kies daarom een metaaldetector van een gerenommeerd echt merk waar een degelijke dealer / importeur en een ambitieuze fabrikant achter staat is ons advies.

 

 

Met vriendelijke groet,

Dirk Jan Laan

Koningstraat 1

1777 AA Hipolytushoef

 


Het kan zijn dat je buiten de normale metaaldetectors ook de zgn "long range locators" bent tegengekomen.
Lees voor je tot aankoop van een dergelijk apparaat overgaat dit artikel.
Mocht je andere ervaringen hebben, laat het dan weten.
Zo leren we van elkaar!

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition