Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 02.03.2024 - 21:13
 • Maritieme database uitgebreid met 152 Flevolandse scheepswrakken
  In de database Maritime Stepping Stones (MaSS) staan verhalen van duizenden scheepswrakken en andere maritieme vindplaatsen boven en onder water, verspreid over de hele wereld. In samenwerking met Batavialand zijn begin dit jaar 152 wrakken toegevoegd die in de polders van Flevoland zijn aangetroffen. In totaal zijn nu 274 Flevolandse wrakken opgenomen in MaSS.
 • Ondersteuning voor herkomstonderzoek naar koloniale collecties
  Musea slaan de handen ineen voor onderzoek naar koloniale collecties in Nederland. Het nieuwe Consortium Koloniale Collecties biedt een netwerk en expertise, onder meer bij herkomstonderzoek en digitalisering van objecten uit een koloniale context, zodat deze collectiestukken online toegankelijk en zichtbaar zijn.
 • Aanvragen woonhuissubsidie vanaf 1 maart
  Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen binnenkort weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van 1 maart tot en met 30 april kunnen deze eigenaren subsidie aanvragen voor werkzaamheden die in 2023 zijn uitgevoerd.
 • Nederland sluit zich aan bij de Culturele Routes van de Raad van Europa
  Vanaf dit jaar zet Nederland zich als observerend lidstaat in voor de Culturele Routes van de Raad van Europa. Met deze routes kunnen mensen op basis van themaâ??s Europa en haar rijke en diverse erfgoed op een andere manier ontdekken.
 • Boerderij Klein Kattendam rijksmonument
  Klein Kattendam in Haaksbergen is aangewezen als rijksmonument. De boerderij is een zogeheten los hoes, een boerderijtype dat tegenwoordig buitengewoon zeldzaam is. Omdat de boerderij, het erf en de bij­ge­bouwen zo goed bewaard zijn gebleven, is Klein Kattendam toegevoegd aan het rijks­monumenten­bestand.
 • Vroegmiddeleeuws Europees netwerk van glasproductie in Nederland ontdekt
  In een baanbrekend onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) door een internationaal team van wetenschappers, is vastgesteld dat de vroegmiddeleeuwse glasproductie in Nederland deel uitmaakte van een uitgebreid Europees netwerk.
 • Instandhoudingssubsidie vanaf vandaag aan te vragen
  Rijksmonumenteigenaren kunnen vanaf 1 februari een aanvraag doen voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Instandhoudingssubsidie) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 • Tijdschrift 1 in 2024: Labuhan Deli strijdt tegen het verval
  Het eerste nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2024 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.   
 • Rijkswaterstaat ontvangt archeologische rijksmonumentenpaspoorten
  Op 30 januari heeft Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, meerdere archeologische monumentenpaspoorten overhandigd aan Ingeborg Absil, directeur Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Rijkswaterstaat is eigenaar van 33 archeologische rijksmonumenten.
 • Nederlandse onderzoekprojecten naar cultureel erfgoed en klimaatverandering krijgen internationale financiering
  Zestien internationale onderzoeksvoorstellen krijgen financiering voor onderzoek op het raakvlak van cultureel erfgoed en klimaatverandering. Bij drie van deze projecten zijn ook Nederlandse onderzoekers betrokken. Onderzoekers werden gevraagd om voorstellen in te dienen voor onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor cultureel erfgoed en naar bijdragen die cultureel erfgoed levert aan klimaatadaptatie en aan het beperken van de effecten van klimaatverandering. De zestien gehonoreerde projecten die met deze opdracht aan de slag gaan ontvangen in totaal circa 14,6 miljoen euro financiering.
 • Vijf wetenschapsmusea presenteren een gezamenlijke digitale collectie
  De wetenschapsmusea NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum en de Universiteitsmusea Utrecht en Groningen hebben de handen ineen geslagen en presenteerden vandaag een primeur voor Nederland: een gezamenlijke digitale collectie op het inspiratieplatform â??Vind het uit!â?. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hielp bij het digitaal samenbrengen van de collecties.
 • Archeologisch rijksmonumentenpaspoort voor hunebedden
  Hunebedden zijn de oudste gebouwde monumenten van Nederland. Ongeveer 5000 jaar geleden werden ze gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur. Om deze bijzondere grafkamers en hun omgeving nog beter te helpen beschermen, deelde Marjolein Verschuur, Hoofd regio Noord-Oost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), vandaag archeologische rijksmonumentenpaspoorten uit aan de eigenaren en beheerders van 49 van de 53 Nederlandse hunebedden. Dat deed ze bij hunebed D27, het grootste hunebed dat naast het Hunebedcentrum in Borger ligt.
 • Nederland ondertekent Verdrag van Faro
  Nederland heeft het Verdrag van Faro ondertekend. De Raad van Europa benadrukt met dit verdrag een ander perspectief op erfgoed. Het Verdrag van Faro stelt de mens en de samenleving centraal en hún relatie met erfgoed. Voor de uitvoering in Nederland is 6 miljoen euro beschikbaar.
 • Grote brand rijksmonumentaal kasteel Heel
  In de nacht van woensdag 27 december op donderdag 28 december brak er brand uit in het rijksmonumentale â??Kasteel van Heelâ??, in de Limburgse gemeente Maasgouw. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat grote delen van het kasteel verloren zijn gegaan. Het dak is volledig verwoest en ook interieuronderdelen zoals houtconstructies, trappen en kozijnen zijn kapot. Maar het pand is niet geheel verloren.
 • Inaugurele rede Bert Groenewoudt
  Op vrijdag 9 februari 2024 om 16.15 uur spreekt Bert Groenewoudt zijn oratie uit in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG). Het betreft een openbare bijeenkomst waarbij iedereen welkom is. Zijn oratie is getiteld: Landschap natuurlijk. Ecologische landschapsgeschiedenis in hedendaags perspectief.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition