Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 22.05.2022 - 09:47
 • ‘Nederland blijvend in verandering. Panorama Landschap’ overhandigd tijdens NOVI-conferentie
  Gisteren is het boek 'Nederland blijvend in verandering. Panorama Landschap' gepresenteerd. Tijdens de NOVI-conferentie overhandigde Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) directeur Arjan de Zeeuw het eerste exemplaaraan kersverse programmamanager Mooi Nederland Rosemarie Bastianen.
 • Verdronken kasteel eindelijk weer zichtbaar
  Archeo Route Limburg wekt verleden met augmented reality tot leven. Een verdronken kasteel uit de middeleeuwen. Sinds deze week kun je het virtueel bezoeken op de plek waar het ooit stond: in Elsloo. Daar is een nieuw archeologisch speerpunt geopend: een ijzeren speer in het landschap die als toegangspoort naar het verleden dient.  
 • Tijdschrift 2 in 2022: Ik ben jong en ik hak in steen
  Het tweede nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2022 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.   
 • Welk monument verdient de Groene Sleutel?
  Duurzaamheid is het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed neemt daarom samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen we een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming. Zo’n monument voordragen kan vanaf vandaag tot en met 1 juni.
 • Bibliotheek gesloten tijdens feestdagen
  Onze bibliotheek in Amersfoort is gesloten voor bezoek op de volgende dagen: 27 april (Koningsdag) 5 mei (Bevrijdingsdag) en 6 mei 26 mei (Hemelvaartsdag) en 27 mei
 • Meer dan 750 pagina’s toegevoegd aan geschiedenis Wijk bij Duurstede
  Op 22 april werd aan wethouder Wil Kosterman van Wijk bij Duurstede Graven naar de wortels van Dorestad. Wijk bij Duurstede De Geer in de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de ArcheoDag 2022 van de provincie Utrecht.
 • Werkzaamheden Onstaborgterrein gaan van start en dorpsgemeenschap graaft mee
  Op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd (Gr.) beginnen op maandag 9 mei de werkzaamheden aan het verbreden van de sloot op het terrein tot een slotgracht van 8 meter breed. Over niet al te lange tijd kan bij voldoende ijs worden geschaatst en in de zomer kunnen recreanten met een kano over de gracht varen en genieten van deze plek met een hoge cultuurhistorische waarde. De dorpsgemeenschap graaft mee naar sporen uit het verleden die tijdens deze werkzaamheden naar boven komen.
 • Inspectie publiceert handreiking Monument en overtreding
  Steeds meer gemeenten treden actief op bij overtredingen bij rijksmonumenten. Gelijktijdig is er bij gemeenten behoefte aan kennis hoe te handelen bij overtredingen. Reden voor de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed om 'Monument en overtreding. Handreiking voor gemeenten bij strafrechtelijke handhaving' te publiceren.
 • CollectieCentrum Nederland wint BREEAM Award voor duurzaamheid
  CollectieCentrum Nederland (CC NL) heeft eergisteravond in Londen een BREEAM Award gewonnen. Het gebouw werd door de jury geprezen omdat duurzaamheid van het begin van het project een van de belangrijkste aandachtspunten was. De jury noemt CC NL een voorbeeld van duurzaam collectiebeheer op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.
 • RCE aanwezig op MONUMENT 2022
  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is deelnemer aan de beurs MONUMENT 2022, van dinsdag 17 t/m donderdag 19 mei in Den Bosch. De beurs is het trefpunt voor eigenaren van gebouwd erfgoed en erfgoedprofessionals. Thema’s als onderhoud, vakmanschap en restauratie, subsidies en verduurzaming staan centraal.
 • Migrantenkerk mogelijke oplossing voor lege kerken
  Uit een onderzoek onder 225 migrantenkerken blijkt dat een kwart van alle migrantenkerken op zoek is naar andere huisvesting. Bij de Evangelische migrantenkerken geldt dit zelfs voor 40% van het aantal kerkgenootschappen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het vinden van huisvesting - bijvoorbeeld in een (voormalige) kerkgebouw - niet eenvoudig is.
 • Financiële bijdrage maritiem onderzoek door vrijwilligers en studenten
  Na succesvolle eerdere edities in 2020 en 2021, nodigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) vrijwilligers en studenten opnieuw uit om deel te nemen aan de derde editie van het ‘13 Provinciën’ project. Met dit project wil de RCE de verscheidenheid aan verhalen van de twaalf provinciën van Nederland en de Noordzee in kaart te brengen en zo het maritieme verleden boven water halen. Vrijwilligers en studenten hebben vaak veel lokale maritieme kennis en zijn goed in staat zelf deze lokale verhalen te vertellen. Voorwaarde voor deelname is de goedkeuring van een projectvoorstel, dat tot 1 mei kan worden ingediend.
 • De geschiedenis komt tot leven door scheepswrakkenpaspoorten
  Op 16 maart werden in Batavialand scheepswrakkenpaspoorten overhandigd aan hun eigenaren. De wrakken vertellen hun eigen verhaal en zijn onderdeel van het Flevolands erfgoed. Maritiem archeoloog Wouter Waldus verzorgde over één van die wrakken een inspirerende lezing. Eigenaren en beheerders die scheepswrakken op hun land hebben liggen ontvingen de paspoorten van ‘hun wrak’ van gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman en directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Arjan de Zeeuw.
 • Nieuw onderzoek biedt hulp bij beoordeling molenroeden
  De Hollandsche Molen deed onderzoek naar de staat van molenroeden in Nederland. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat een combinatie van factoren - formaat, gewicht, detaillering en gebruiksgeschiedenis – de levensduur van een roede bepaalt. Moleneigenaren en bouwtechnische adviseurs kunnen hiermee rekening houden bij het inspecteren van de roeden van hun molen(s).
 • € 2.5 miljoen subsidie voor herbestemmen van monumenten
  Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dit jaar totaal € 2,5 miljoen aan subsidie toegekend om de herbestemming van monumenten te stimuleren. Dit gebeurt in het kader van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition