Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten
Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 05.06.2023 - 10:20
- Vervolg opgraving Burgzand Noord 9 van start
Op 5 juni is de opgraving van het scheepswrak â??Burgzand Noord 9â?? nabij Texel hervat. Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoeken de komende twee maanden het achterschip. Het scheepswrak is vermoedelijk een straatvaarder uit het midden van de 17e eeuw die handel dreef met het Middellandse zeegebied.
- Fototentoonstelling â??Cultuur in tijden van gewapend conflictâ?? bij de RCE
Tot en met 28 juli is in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de fototentoonstelling â??Cultuur in tijden van gewapend conflictâ?? te zien. Deze reizende expositie is samengesteld door de Nederlandse Unesco Commissie in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. De tentoonstelling laat de impact zien van de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden wereldwijd.
- Regeling woonhuissubsidie met twee jaar verlengd
Met de publicatie in de Staatscourant 2023, 12602 is duidelijk geworden dat er zowel in 2024 als in 2025 50 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld.
- Topmonument Vuursteenmijn Rijckholt opgeknapt en in volle glorie te bewonderen
De vuursteenmijn Rijckholt is op 10 mei feestelijk heropend. In dit archeologische rijksmonument van wereldklasse is ongeveer anderhalf jaar gewerkt: aan het behoud van de mijn en aan modernisering van de museale inrichting. Tijdens deze werkzaamheden bleef de mijn gewoon open voor bezoekers.Â
- Internationale call voor onderzoek naar klimaat en cultureel erfgoed geopend
Onderzoekers worden opgeroepen om voorstellen in te dienen voor de call â??Climate & Cultural Heritage (CCH): Collaborative research to address urgent challengesâ??. Op 16 mei kunnen geïnteresseerden tijdens een online informatiesessie meer te weten komen over de call en via het Matchmaking platform andere onderzoekers ontmoeten. Deadline voor indienen van onderzoeksvoorstellen is 8 september 2023.
- Tijdschrift 2 in 2023: Rijke Romeinen in Limburg
Het tweede nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2023 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.  Â
- Wat deed jij tijdens de Koude Oorlog?
De campagne Wat deed jij tijdens de Koude oorlog? roept vanaf 8 mei 2023 op tot het delen van verhalen en ervaringen over de Koude Oorlog. Op deze manier worden de Koude Oorlog en haar monumenten verrijkt met getuigenverklaringen uit onze maatschappij.
- Bert Groenewoudt bijzonder hoogleraar Ecologische Landschapsgeschiedenis
Per 1 mei 2023 wordt Bert Groenewoudt benoemd tot bijzonder hoogleraar Ecologische landschapsgeschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.
- Nieuwe plafondschildering van Gerard de Lairesse gevonden
In de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een driedelige plafondschildering gevonden van Gerard de Lairesse (1640-1711), een van de beroemdste Nederlandse schilders in de 17e eeuw. De doeken beslaan samen bijna 27 vierkante meter. Ze vormen één kolossale trompe lâ??oeil van een klassiek steenreliëf met putti, bladeren en hemelgloben en met in het midden een opening waaronder de Faam vliegt.
- Nederland gaat Verdrag van Faro ondertekenen
Staatssecretaris Gunay Uslu zal nog dit jaar het Verdrag van Faro ondertekenen. Daarmee committeert Nederland zich aan de afspraken in het verdrag over de maatschappelijke waarde van cultureel erfgoed. Dat meldt zij in de vandaag door haar verzonden Kamerbrief 'Verdrag van Faro: erfgoed is mensenwerk'.
- Fort Honswijk is weer open
Fort Honswijk in Houten is feestelijk heropend. Het indrukwekkende fort is de afgelopen jaren gerestaureerd, waarbij de ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties zijn behouden. Het fort is daarnaast voorzien van een duurzaam verwarmingssysteem en de nieuwe exploitant staat klaar om een van de oudste en grootste forten van het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies nieuw leven in te blazen.
- Achtste editie Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen over complexe binnenstedelijke projecten
De Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen vormen een belangrijk moment van ontmoeting en kennisuitwisseling binnen het professionele landschap van iedereen die in Vlaanderen en Nederland met natuursteen werkt. Inhoudelijk bij de tijd, inspelend op de actualiteit, en professioneel verbindend. Deze achtste editie vindt op 12 en 13 oktober plaats in Amsterdam, en gaat over complexe binnenstedelijke projecten, zoals kerken en overheidsgebouwen.
- Toekomst voor het Werelderfgoed Kinderdijk vastgelegd in samenwerkingsafspraken
Op 5 april is de samenwerkingsovereenkomst Werelderfgoed Kinderdijk getekend. Het is het slotstuk van een proces waarin provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden hun samenwerking bevestigen.
- Jaap Evert Abrahamse bijzonder hoogleraar Stad, landschap en erfgoed
Per 1 april 2023 is Jaap Evert Abrahamse benoemd tot bijzonder hoogleraar Stad, landschap en erfgoed aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld in samenÂwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
- Eerste exemplaar Romeinse villa Voerendaal uitgereikt
Op 31 maart is in het Limburgs Museum het eerste exemplaar van het onderzoek naar Villa Voerendaal-Ten Hove uitgereikt. Tijdens het symposium in Venlo presenteerden archeologen het langverwachte en omvangrijke onderzoek naar de Romeinse villa in de gemeente Voerendaal. Het boek is uitgereikt door regiohoofd Leonard de Wit (RCE) aan de familie van de toenmalige opgravingsleider Willem Willems.Â