Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 19.07.2024 - 04:51
 • Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland 2024 van start
  Van 8 juli tot en met 9 augustus organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Museum Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten en vrijwilligers doen in dit opleidingsprogramma praktische ervaring op in de scheepsarcheologie. Ook dit jaar wordt er onderzoek gedaan naar het oudste wrak van een waterschip in Nederland. Zaterdag 3 augustus is de opgraving in Zeewolde te bezoeken.
 • Mogelijkheden voor verbetering financiering monumentenzorg
  Op 20 juni heeft voormalig staatssecretaris Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media) de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de tweede fase van de verkenning naar het financieringsstelsel voor de monumentenzorg.
 • Onderzoek gezonken onderzeeboten in Maleisische wateren
  Een team van maritiem-archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en militairen van de Koninklijke Marine hebben van 15 juni tot en met 1 juli 2024 onderzoek gedaan naar twee onderzeeboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gezonken in Maleisische wateren. De expeditie is uitgevoerd in goede samenwerking met de Maleisische autoriteiten, die aan deze missie alle medewerking hebben verleend.
 • Subsidieregeling DUMAVA nog niet uitgeput
  Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed die willen verduurzamen loont het om nog een DUMAVA-subsidieaanvraag voor te bereiden. In tegenstelling tot vorige jaren is er dit jaar namelijk een veel grotere subsidiepot: circa €450 miljoen. Daarvan is een maand na de openstelling van de aanvraagronde nog meer dan €146 miljoen beschikbaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt aanvragen tot en met 31 oktober 2024, óf tot het budget op is. Late aanvragers hebben daarom zeker kans van slagen.
 • Linde Stokvis is Landschapstalent 2024
  Linde Stokvis (28) is de winnaar van de Landschapstalentprijs 2024. De jury ziet in haar een uitstekende ambassadeur voor het (Overijsselse) landschap en is onder de indruk van haar rol in het project Geloof in het Landschap. Ze is naar buiten gericht en gepassioneerd in het werk dat ze doet bij Landschap Overijssel. De andere twee finalisten die een prijs hebben gewonnen zijn Tessa Schouten en Frebus van Slochteren.
 • Karel Appel in nieuw perspectief
  Zelden lopen beeld en werkelijkheid van een kunstenaar zo uiteen als bij Karel Appel. Dat begon al vroeg in zijn carrière met zijn Ik rotzooi maar wat aan, de gevleugelde uitspraak die hij in 1955 deed in een interview met journalist Jan Vrijman. Enkele jaren later portretteert deze de kunstenaar als een woest schilderbeest in de film 'De werkelijkheid van Karel Appel'. Er ontstond een beeld van een kunstenaar die spontaan en puur vanuit impulsen werkt, met grote gebaren. En wiens manier van werken leidt tot schilderijen die geen lang leven beschoren zijn. Maar was dit wel het geval? Uit recent onderzoek naar zijn werkwijze en materiaalgebruik blijkt juist het tegenovergestelde.
 • Aanvullende verkenningen op het Palmhoutwrak
  Naar aanleiding van Kamervragen kondigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan dat eind mei 2024 een aanvullend waarderend onderzoek start op het historische scheepswrak de Burgzand Noord 17, beter bekend als het Palmhoutwrak. Dat wrak ligt circa 10 meter diep op de bodem van de Waddenzee nabij Texel.
 • Huis ter Kleef in Haarlem geeft steeds meer geheimen prijs
  De opgravingen van het kasteel Huis ter Kleef in Haarlem eind vorige eeuw hebben een bijzonder rijke verscheidenheid aan dierlijke resten opgeleverd. Dit is mede te danken aan de destijds systematische en intensieve opgraving van het kasteelterrein door de Archeologische Werkgroep Haarlem. De afgelopen jaren is in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) botmateriaal onderzocht uit de latrines, waterputten en uit een deel van de grachtvulling. Dit is vervat in een wetenschappelijk rapport dat woensdag 15 mei in Haarlem is gepresenteerd.
 • Monumenten, archeologische resten en historisch groen bedreigd door klimaatverandering
  Cultureel erfgoed, de overblijfselen van ons verleden, loopt het risico verloren te gaan door klimaatverandering. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de huidige bedreigingen in beeld gebracht voor het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving ten behoeve van de nieuwe Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS). Het resultaat is zorgelijk: Nederland verliest cultureel erfgoed dat we voor komende generaties willen behouden. De grootste bedreiging op dit moment is droogte. Nu al zijn unieke archeologische resten verdroogd, gebouwde monumenten verzakt en historische tuinen, parken en lanen verloren.
 • Onderzoek naar betere bescherming monumentale bomen in Nederland
  Hoe kunnen monumentale bomen beter worden beschermd in Nederland? Die vraag staat centraal in een onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Bomenstichting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Terra Nostra, kennisatelier voor boom en bodem.
 • Tijdschrift 2 in 2024: Grachten vol bagger
  Het tweede nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2024 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.   
 • Plafondschildering Gerard de Lairesse unieke getuige uit Rampjaar 1672
  Een plafondschildering van Gerard de Lairesse blijkt de directe neerslag van de dramatische gebeurtenissen uit het Rampjaar 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen. Dit concludeert kunsthistorica dr. Margriet van Eikema Hommes in haar boek 'De Hemel van Gerard de Lairesse' dat eind deze maand verschijnt bij Amsterdam University Press.
 • Renaissance op de zeebodem: Fugger-koperwrak geeft geheimen prijs
  In een unieke samenloop van omstandigheden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een opmerkelijke ontdekking gedaan nabij Terschelling. Bij het bergen van containers die het containerschip MSC Zoë begin 2019 verloor, werden de resten van een zestiende-eeuws scheepswrak aangetroffen. Dit wrak, beladen met meer dan 13.000 kg aan koperen platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger, biedt een zeldzame blik op de complexe handelsnetwerken en de geavanceerde metallurgische technieken van de Renaissance.
 • Museum Ons' Lieve Heer ontvangt Europees Erfgoedlabel 
  Het Amsterdamse Museum Ons’ Lieve Heer op Solder krijgt het Europees Erfgoedlabel toegekend. Het label is een initiatief van de Europese Commissie en wordt toegekend aan erfgoedlocaties met grote symbolische waarde voor Europa. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ontvangt het label, omdat de schuilkerk van het museum het belang van tolerantie en vrijheid van geweten reflecteert. Het museum ontvangt het label vanavond tijdens de Award Ceremony, in aanwezigheid van belanghebbende en vertegenwoordigers van alle locaties met het Europees Erfgoedlabel. 
 • Jesse Breet winnaar Scriptieprijs Cultuurgoederen WOII
  Jesse Breet is op 10 april feestelijk benoemd tot winnaar van de eerste Scriptieprijs Cultuurgoederen WOII. De gedeelde tweede plaats ging naar Leah Niederhausen en Eléonore Thole. De drie finalisten ontvangen elk een geldbedrag voor een ontwikkeltraject en krijgen de mogelijkheid om het onderwerp van hun scriptie op passende podia te delen.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition