Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 16.03.2025 - 08:28
  • Archieven Monumentenzorg raadpleegbaar bij Nationaal Archief
    Sinds deze maand kunnen archieven op het gebied van monumentale erfgoedzorg geraadpleegd worden bij het Nationaal Archief. Het gaat om archieven die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) conform de Archiefwet heeft overgedragen aan het Nationaal Archief. De archieven betreffen gebouwd erfgoed die zijn gevormd door voorgangers van de RCE. In de ruim 70 strekkende meters is het spoor terug te volgen naar start en ontwikkeling van de monumentenzorg in Nederland.
  • Woonhuissubsidie aanvragen vanaf 1 maart
    Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen van 1 maart tot en met 30 april weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Eigenaren kunnen subsidie aanvragen voor werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd.
  • Geen vergiffenis voor schadelijke diertjes
    Sinds januari 2025 is de ‘lage-zuurstof’ behandeling ter bestrijding van insecten in cultureel erfgoed weer toegestaan. Nederland is een van de eerste landen in Europa waar ‘in-situ gegenereerde stikstof’ als biocide voor cultureel erfgoed is toegelaten. Dat is goed nieuws voor musea en andere collectie­beheerders die deze milieu­vriendelijke bestrijdings­methode willen inzetten om hun collecties te beschermen tegen ongewenste diertjes.
  • Nieuw seizoen Wie Wat Bewaart, de Podcast
    Afgelopen maanden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met Horens, een collectief van audiomakers, een nieuw seizoen opgenomen van de Podcast Wie Wat Bewaart. Dit maal niet in het depot van CollectieCentrum Nederland, maar op een aantal locaties in het land. Wie Wat Bewaart is een podcast die de Rijkscollectie op een laagdrempelige manier toegankelijk maakt.  
  • Tijdschrift 1 in 2025: De laatste complete koetshuizen
    Het eerste nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2025 is klaar. Het magazine is online te lezen. Heeft u een abonnement, dan ligt het tijdschrift binnenkort op uw deurmat.   
  • Grote muntvondst uit Romeinse tijd in Bunnik
    Vondst onderschrijft de cruciale rol van de Neder-Germaanse limes bij de Romeinse verovering van Britannia In het najaar van 2023 zijn in de gemeente Bunnik 404 munten van zilver en goud gevonden, uit het begin van de jaartelling. Het gaat om een unieke combinatie van zowel Romeinse als Britse munten, die zijn begraven in de noordelijke grensregio van het Romeinse Rijk (de Neder-Germaanse limes), die destijds dwars door Nederland liep. Op het Europese vasteland is niet eerder zo’n Romeins-Britse muntvondst gedaan.
  • Instandhoudingssubsidie aanvragen vanaf 1 februari weer mogelijk
    Vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2025 kunnen eigenaren van rijksmonumenten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed weer subsidie aanvragen op basis van de Subsidieregeling instandhouding monumenten.
  • Onderzoeksresultaten betere bescherming monumentale bomen gepresenteerd
    Hoe kunnen we monumentale bomen beter beschermen in Nederland? Die vraag stond centraal in een onderzoek dat Terra Nostra, kennisatelier voor boom en bodem, in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Bomenstichting heeft uitgevoerd.
  • Zes miljoen Nederlanders zetten zich in hun vrije tijd in voor cultureel erfgoed
    Nederlanders zijn zeer geïnteresseerd in cultureel erfgoed. Bijna 90% van de bevolking van 12 jaar en ouder bezoekt, doet aan, of bekijkt of leest over cultureel erfgoed. En 38% zet zich in de vrije tijd echt actief in voor materieel en immaterieel erfgoed – dat zijn grofweg zes miljoen Nederlanders.
  • Financiële bijdrage aan maritiem onderzoek door vrijwilligers en studenten
    De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) nodigt vrijwilligers en studenten uit om deel te nemen aan de zesde editie van het ‘13 Provinciën’ project. Met dit project wil de RCE maritiem onderzoek stimuleren en de verscheidenheid aan verhalen van de twaalf provinciën van Nederland én de Noordzee in kaart te brengen en zo het maritieme verleden boven water halen.
  • Laatste onderzoek in reeks ‘nieuwe kennis uit oude opgravingen’ uitgereikt
    In Kasteel Radboud in Medemblik is de Engelstalige synthese Scattered human bones uitgereikt door Bjørn Smit (hoofd Archeologie RCE) aan wethouder Jeroen Broeders, prehistoricus Jan Albert Bakker en amateurarcheoloog Frank Pennekamp. De uitgebreide interdisciplinaire studie is gericht op het beter begrijpen van los menselijk skeletmateriaal. Met dit onderzoek sluit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het project ‘Nieuwe kennis uit oude opgravingen’ af.
  • 20 nieuwe initiatieven verankeren Faro in erfgoedpraktijk
    Dit jaar zijn 20 nieuwe initiatieven geselecteerd voor een financiële bijdrage van de Uitvoeringsagenda Faro. De middelen zijn bedoeld om het gedachtegoed van het Verdrag van Faro duurzaam onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. Niet het erfgoed zelf, maar de mens en menselijke waarden staan in dit verdrag centraal. De voorstellen komen van onder andere musea, archieven, erfgoedgemeenschappen en -vrijwilligers, bewonerscomités, erfgoedhuizen en overheden. 
  • Woonhuisregeling met 4 jaar verlengd
    De woonhuisregeling wordt met 4 jaar verlengd, tot 1 januari 2030. Dat voornemen heeft minister Eppo Bruins (OCW) kenbaar gemaakt.
  • 300.000 euro voor projecten Roerend Erfgoed
    De E-RIHS oproep voor projecten op het gebied van roerend erfgoed heeft dertien zeer diverse aanvragen opgeleverd, voor een totaalbedrag van 750.000 euro. E-RIHS​​​​​​​ staat voor European Research Infrastructure Heritage Science (E-RIHS). Na een uitgebreide selectie heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met een externe begeleidingscommissie vijf aanvragen geselecteerd om de beschikbare 300.000 Euro over te verdelen.
  • Nieuwe maatschappelijke verbindingen helpen kerkgebouwen aan een toekomst
    Op 28 november vond in Academiehuis Grote Kerk Zwolle een nationaal evenement plaats over religieus erfgoed: ‘De toekomst van Religieus Erfgoed-na de kerkenvisies, nu de praktijk’. Zes jaar na de start van de kerkenvisies werd de stand van zaken opgemaakt.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition