Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Evenementen

Er komen een aantal lezingen en andere zaken aan die we u onder de aandacht willen brengen. Veel kijk- en leerplezier!


Onderwerp: cursus Omgevingswet voor erfgoedvrijwilligers

 

Beste AWN leden en geïnteresseerden voor de cursus Omgevingswet voor erfgoedvrijwilligers.

 

In de nieuwe omgevingswet van uw gemeete staat ook de bescherming van archeologie en cutuurhistorie omschreven.

Een ieder die een warm hart heeft voor deze zaken kan doormiddel van deze cursus beter voor deze belangen opkomen, beschermen is en blijft noodzakelijk. Het komt te vaak voor dat de bescherming ontoereikend is. 

 

Eindelijk is het zo ver dat we concreet kunnen meedelen wanneer, waar en hoe de cursus gehouden gaat worden en..... uiteraard de inhoud.

Samen met Hetty Laverman, Landelijk bestuur,  is gewerkt aan een zo interessant mogelijke cursus. 

Deze zal plaatsvinden op vrijdag 1 oktober het Hunebedcentrum in Borger. Bijgaand treft u de Vooraankondiging voor vooraanmelding aan.

Omdat de tijdsperiode tussen uw opgave al weer even terug is, adviseren wij u, om u nogmaals aan te melden voor deelname aan de cursus.

Graag een mailtje naar Hetty Laverman h.m.lavermanberbee@gmail.com en graag met een cc. naar de cursusleiding AWN Noord-Nederland  cursusarcheologie(at)gmail(dot)com.

 

Met hartelijke groeten,

Mede namens het bestuur van AWN Noord-Nederland/Archeologische Vereniging Noord-Nederland.

 

Fred van den Beemt, voorzitter.

 


De OERmarkt vindt plaats op de Brink in Diever, Zaterdag 24 juli.

Tegenover het OERmuseum. De Brink is daartoe afgezet. Kijk hier voor meer info.

In totaal zijn er vijftien deelnemende organisaties. De markt begint om 10:00 en eindigt om 17:00.

Geheel gratis te bezoeken.

 


Uw bent van harte uitgenodigd voor de allereerste digitale lezing van AWN Naerdincklant. Die zal worden verzorgd door Alexander van de Bunt onder de titel Wee de OverwonnenenDeze wordt gehouden woensdag 14 april om 20.00 uur.

Vanuit uw huis kunt rustig inloggen. Er is de mogelijkheid na afloop uw vragen te stellen. Het geheel zal worden geopend met een kort woordje van onze voorzitter, Sander Koopman.

Als u zich opgeeft voor maandag 12 april 23.59.59, krijgt u op dinsdag 13 april de inlogcode toegezonden. U geeft zich op via:  Inlogcode AWN Naerdincklant voorjaarslezing. 

Op woensdagavond 14 april van 20.00-22.00 geeft archeoloog Alexander van de Bunt en schrijver van ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’ een online lezing over de bewoners van de Lage Landen in de vroeg-Romeinse tijd. De lezing is een initiatief van AWN-Naerdincklant. 
Begin dit jaar is Alexander van de Bunt met zijn boek genomineerd voor de Homerusprijs 2021. Dit is een jaarlijkse prijs van het Nederlands Klassiek Verbond voor ‘de auteur van het Nederlandstalige boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden’.
In Wee de overwonnenen vertelt Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Ook komt het Vechtgebied aan bod. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn.

Een van de grote plottwisten in het boek is het verhaal van de Bataafse Opstand onder leiding van Julius Civilis. Tot voor kort werd deze opstand vaak neergezet als een geïsoleerd conflict aan de noordgrens van het Rijk, maar dat was helemaal niet zo. Vaak worden de Bataven geportretteerd als heldhaftige vrijheidsstrijders die het opnamen tegen de decadente en corrupte Romeinen. Hoe dat allemaal in elkaar zit, kom je achter tijdens deze lezing.


Lezing Prof. Dr. Ir. Theo Spek

 

Op donderdagavond 8 april van 20:00 - 22:00 uur geeft Prof. dr. ir. Theo Spek een lezing over ons jaarthema 'Ode aan het Landschap'. Theo vertelt het verhaal over het landschap van het Drentsche Aa gebied. Weinig gebieden in Nederland kennen een zo rijk gelaagde landschapsgeschiedenis als deze. Duizenden jaren wisselwerking tussen aarde, mens en natuur zorgde hier voor een unieke combinatie van landschappen, waarin nog op allerlei plekken sporen uit het verleden zijn aan te treffen.

Je kan deze lezing, aangeboden door Nationaal Park Drentsche Aa, gratis thuis vanuit je luie stoel volgen. Je kunt je hiervoor online aanmelden. Een paar dagen van tevoren ontvang je dan een link voor de lezing.

Prof. dr. ir. Theo Spek werkt als hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer informatie en aanmelden via deze link


Archeologieplatform: 14C dateringen; oude data, nieuwe inzichten

Beste lezer,

Graag nodigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) u uit voor het webinar Archeologieplatform: 14C dateringen; oude data, nieuwe inzichten op donderdag 15 april van 13.00 tot 16.15 uur.

In 2020 bestond de 14C-methode zeventig jaar, een methode die een fundament heeft gelegd onder de archeologie. Tijdens dit webinar presenteren vier sprekers uit binnen- en buitenland inzichten en casestudies die de (on)mogelijkheden, voordelen en valkuilen van deze ingeburgerde methode behandelen. Tevens is er aandacht voor nieuwe analyse- en interpretatiemethoden, want zowel de 14C-analyse zelf als het gebruik en interpretatie van de resultaten is aan continue ontwikkeling onderhevig.
14C biedt veel meer dan een ouderdom alleen.

Dit webinar is deels in het Nederlands en deels in het Engels.
Gedurende het webinar kunt u reageren via de chat.

Wij zien u graag online op 15 april 2021!

Liesbeth Theunissen en Bjørn Smit
Archeologen RCE

De bijeenkomst vindt online plaats, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan met de blauwe aanmeldknop. De dag voor het webinar ontvangt u een link voor deelname.

Aanmeld


 

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition