Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Nieuwsberichten

Nieuwsberichten op Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
last updated: 01.12.2020 - 12:17
 • Eén op de vier kerkgebouwen heeft een nieuwe functie
  Eén op de vier Nederlandse gebedshuizen wordt niet langer gebruikt voor religieuze doeleinden. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) naar alle kerkgebouwen van Nederland. Van de 7.110 kerken, synagogen, moskeeën en tempels in Nederland zijn er 1.530 herbestemd en 295 staan op het punt een nieuwe functie te krijgen.
 • Oudste fluit van Nederland gepresenteerd
  Op vrijdag 27 november is een zeer bijzondere vondst gepresenteerd: een houten dwarsfluit uit de vroege 16e eeuw. Daarmee is het de oudst bekende fluit van Nederland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en experts op het gebied van historische fluiten en renaissance muziek presenteerden de vondst in het Rijksmuseum Amsterdam.
 • Advies over Nationale Parken Nieuwe Stijl
  Op verzoek van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Commissie Verkenning Nationale Parken onderzocht welke gebieden in Nederland internationaal onderscheidend zijn op het vlak van natuur, landschap en cultuurhistorie. Met dit advies willen Staatsbosbeheer en de RCE een bijdrage leveren aan de realisatie van de Nationale Parken Nieuwe Stijl.
 • Youri van den Hurk wint W.A. van Es-prijs 2020
  De W.A. van Es-prijs 2020 is dit jaar gewonnen door dr. Youri van den Hurk (University College Londen). De prijs is dit jaar voor de 31e keer uitgereikt.
 • Jesper de Raad is archeologietalent 2020
  Jesper de Raad is de winnaar van de Archeologietalentprijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Jesper onderscheidt zich niet alleen in zijn vele praktische bijdragen aan de publieksarcheologie en aan community archaeology maar ook in zijn initiatieven om jonge erfgoedprofessionals duurzaam te vernetwerken, zowel in Nederland als in het buitenland.
 • Tijdschrift 4 van 2020: een tinnen lepel, bouwfragmenten en meubilair
  Het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat deze keer onder andere over de lepel van de Eendracht, een depot vol bouwfragmenten en meubilair in De Inktpot.
 • Rijksbeschermde tuinen, parken en begraafplaatsen op de kaart
  Onlangs is de themakaart Groen Erfgoed uitgebreid met een nieuwe kaartlaag: de Rijksbeschermde groenaanleggen. Deze laat parken, tuinen en begraafplaatsen zien die beschermd zijn als rijksmonument.
 • Maritieme database uitgebreid met Flevolandse scheepswrakken en een wrakkenkalender
  In de database Maritime Stepping Stones (MaSS) staan verhalen van honderden scheepswrakken en andere vindplaatsen onder water. In samenwerking met Batavialand zijn nu de 122 wrakken van de database Vergane Schepen toegevoegd die in de polders van Flevoland zijn aangetroffen. Daarnaast is er ook een wrakkenkalender bijgekomen die dagelijks laat zien welk schip er die dag in het verleden gezonken is. MaSS is publiek toegankelijk.
 • Nieuwe toolkit voor eigenaren van een modern huis
  Eigenaren van huizen uit de 20ste eeuw, professionals die bij de restauratie van een modern huis betrokken zijn of andere geïnteresseerden, kunnen vanaf nu gebruik maken van de Toolkit voor eigenaren van een modern huis.
 • Nieuwsbrief erfgoed en corona: vijf openluchtscholen en berichten uit het veld
  De zesde digitale nieuwsbrief Erfgoed en corona is verschenen.
 • Finalisten Archeologietalentprijs 2020 bekend
  De drie finalisten van de archeologietalentprijs zijn bekend! Het zijn: Marlyn Everink, Rob van Haarlem en Jesper de Raad.
 • Rijksdienst laat archeologisch onderzoek uitvoeren op Hoornse Hop
  Slag op de Zuiderzee werd in oktober 447 jaar geleden beslecht.
 • Documentaire â??The Legacy of the Rooswijkâ?? te zien op YouTube
  Vanaf vandaag is de derde documentaire te zien over de archeologische opgraving van de Rooswijk, een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het verging op 9 januari 1740, één dag na vertrek, op de Goodwin Sands vlak voor de kust van Engeland. In 2016, 2017 en 2018 hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Historic England de Rooswijk onderzocht en opgegraven in samenwerking met MSDS Marine. De driedelige documentaire is op You Tube te bekijken.
 • Bijzonder kunsttransport naar Zierikzee
  Vandaag heeft een bijzonder kunsttransport naar Zierikzee plaatsgevonden. Het schilderij Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee is door de Koninklijke Marine met de Mijnenjager Zr. Ms. De Zierikzee vervoerd naar de stad van het decor.
 • Nieuw: duurzaamerfgoed.nl, samen op weg naar toekomstbestendig erfgoed
  Vanaf vandaag staat www.duurzaamerfgoed.nl online, de website waar alle activiteiten gebundeld zijn die de monumentensector uitvoert in het kader van de Routekaart Verduurzaming Monumenten.

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition