Steentijd archeologie

Ontdekkingsreis door de prehistorie

Dit had dus ook een Deense Archeologie site kunnen zijn die RSS aanbiedt.
Er was zo snel niets te vinden, maar misschien heeft iemand een idee

AOK

last updated: 14.07.2020 - 15:28

Het IJstijdenmuseum heeft geen RSS
Dus hier maar de uitgebreide feed van de Seniorenkrant Groningen

Nieuws

last updated: 13.07.2020 - 19:20
 • Picknick van Scharrelplussers met verrassing
  Picknick van Scharrelplussers met verrassing

  Activiteit: Picknick geheel verzorgd met een verrassing.
  Waar: Verzamelen Stadspark in Groningen bij de kiosk. 
  Wanneer: Donderdag 3 september 11.30 – 13.30 uur.

  De richtprijs is € 5,00, u mag natuurlijk meer betalen, als het voor u onevenredig voelt mag u ook minder betalen, wel minimaal € 2,50. Deze manier van ‘kruissubsidie’ is een essentieel deel van de Scharrelmethode. Met een stadjerspas betaalt u € 2,50.U mag het bedrag overmaken naar: Banknummer: NL73 RABO 0111035902 t.n.v. Stichting Groningen Plus - Groningen Onder vermelding van scharrelplussers + Picknick (met Stadjerspas ook uw nummer vermelden).

  Voor informatie en aanmelding: scharrelplussers(at)gmail(dot)com
  Website: www.scharrelplussers.nl     

  Over Scharrelplussers – Voor elkaar & Met elkaar

  Scharrelplussers is een initiatief onder de paraplu van Groningen Plus.  Scharrelplussers is voor en met 50-plussers. 
  De scharrelmethode is een licht ontregelende manier om open in het leven te staan en samen activiteiten te doen. 
  Scharrelen kost geen moeite en levert altijd iets op.
  Scharrelen doe je voor jezelf, maar met anderen. 
  Scharrelen doe je in en met je eigen omgeving. 
  Scharrelen verbindt je met jezelf en met anderen. 
  Scharrelen doe je zonder aanzien des persoons.

 • Anders Oud gaat verder als Platform Pouwer
  Anders Oud gaat verder als Platform Pouwer

  Regiotafel Anders Oud

  Het voormalige netwerk voor ouderenparticipatie Anders Oud 2030 gaat verder onder de naam Platform Pouwer. Vanaf heden verenigen de Ouderendelegaties, de Raad van Ouderen, Ouderenraadpleging en Regiotafels in de vier Noordelijke provincies zich onder deze naam.

  Via de vier activiteiten van Platform Pouwer laten betrokken ouderen van zich horen en agenderen zij thema’s die alle ouderen raken. De actieve ouderen praten, bedenken plannen en geven invulling aan hun toekomst samen én met o.a. professionals, en beleidsmakers. Via Platform Pouwer laten ouderen hun stem horen.

  Graag nodigen we u uit om, wanneer het weer kan, aanwezig te zijn bij één van onze activiteiten. Op 18 september vindt er een webinar plaats, met als thema gezondheid. 

  Wilt u meer weten over het Platform of een afspraak maken met één van de ouderen of betrokken professionals om hierover te praten? Dat kan! Mail dan naar pouwer(at)zorginnovatieforum(dot)nl.

  Op dit moment is de website van Platform Pouwer in ontwikkeling. Mocht u meer informatie willen over één van de activiteiten dan verwijzen wij u nu nog door naar www.andersoud2030.nl

 • ActiZ en ANBO presenteren toolkit voor stimuleren bouw seniorenwoningen
  ActiZ en ANBO presenteren toolkit voor stimuleren bouw seniorenwoningen

  Foto: pxhere.com

   

  Binnen veel gemeenten komt de woningbouw voor senioren nog steeds onvoldoende van de grond. Terwijl er op dit moment al 80.000 extra seniorenwoningen nodig zijn. Daarom lanceren ANBO en ActiZ een online toolkit met praktische instrumenten waar gemeenteraden, wethouders maar ook burgers concreet mee aan de slag kunnen.

   

  Van onze redactie

  Veel ouderen willen graag verhuizen naar een passende woning, maar die woningen zijn er niet of nauwelijks. Zij zitten vast in een woning die vaak te groot is en niet aansluit bij hun wensen en behoeften: met een steile trap, een grote tuin en drempels. Het gevolg is dat mensen in een sociaal isolement komen met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid en welbevinden. Dat moet anders.

   

  Daarom roepen ActiZ en ANBO gemeenten op om in actie te komen. De toolkit helpt hen daarbij. In de toolkit staan voorbeelden van vragen voor gemeenteraadsvergaderingen, moties, brieven, persberichten en het woononderzoek van ANBO-ActiZ. De toolkit en meer informatie vind je op de website.

 • Van Plan-Oost naar Oosterpark
  Van Plan-Oost naar Oosterpark

  Annie Tak
  Fotograaf: Sjoukje van Kuiken

  Een portret maken van Annie Tak, dat leek mij een goed idee, maar daarbij wilde ik dan ook de kijkers laten zien hoe mooi en leefbaar de Oosterparkwijk door de jaren heen is geworden. Met die opzet heb ik de camera gepakt en in opdracht van de Seniorenkrant Groningen deze film gemaakt.

  In deze film heb ik daarvoor Annie Tak geïnterviewd en aan de hand daarvan een montage gemaakt. Maar bij alles wat Annie zo beeldend wist te vertellen konden de echte beelden natuurlijk niet achterwege blijven. Daarom heb ik deze filmproductie met foto`s uit het verre verleden en van het heden van de Oosterparkwijk opgetuigd.  

  Zij vertelt in de film over haar eigen leven in de Oosterparkwijk, een typische vooroorlogse arbeiderswijk in de stad Groningen.

  Maar ook laat zij – meer in het algemeen - haar licht schijnen over de veranderingen die de wijk in de loop der jaren heeft ondergaan qua bevolkingssamenstelling en qua woningbouw.

  it3fCJhXEVU

  https://youtu.be/it3fCJhXEVU

  Annie Tak kan daar met recht en reden iets van zeggen want zij woont al meer dan 80 jaar in de Oosterparkwijk en heeft zich gedurende vele jaren op vele manieren voor de wijk ingezet. Naast het oprichten van clubjes en verenigingen werd zij, als het ging om de wijkvernieuwing, regelmatig door de burgemeester, wethouder en bouwers om advies gevraagd.  

  Voor haar buitengewone verdiensten als vrijwilliger, werd haar naam jaren geleden in het Gulden Boek der stad Groningen opgetekend en mocht zij al eerste vrijwilliger van Nederland eenKoninklijke Onderscheiding ontvangen. 

  Ik hoop dat het me gelukt is van al dit materiaal een interessant portret te maken, niet alleen van Annie Tak maar ook van onze mooie Oosterparkwijk.

  Sjoukje van Kuiken / Seniorenkrant Groningen / stichting 

 • Extra en speciale reeks van De Poolse Bruid in De Oosterpoort
  Extra en speciale reeks van De Poolse Bruid in De Oosterpoort

  De Poolse Bruid. Foto: Polle B. Willemsen

  12 voorstellingen voor 70 bezoekers in speciale opstelling conform RIVM-richtlijnen. “Een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen” - NRC met 5 sterren.

  Afgelopen zomer speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam. Publiek en pers waren razend enthousiast. Een herneming stond gepland in juni 2020, maar moest een jaar worden uitgesteld omdat er momenteel geen vergunningen worden afgegeven voor locatietheater. Op uitnodiging van SPOT Groningen speelt De Poolse Bruid in augustus een speciale en extra reeks voorstellingen in de kleine zaal van De Oosterpoort. De kaartverkoop start woensdag 24 juni, 10 uur.

  Speciale reeks De Poole Bruid 

  Op uitnodiging van SPOT Groningen spelen de twee acteurs en twee muzikanten van 14 tot en met 29 augustus 2020 De Poolse Bruid in de kleine zaal van De Oosterpoort. Na een periode waarin vooral veel niet mogelijk was, een mooie kans om weer te kunnen spelen. Er zullen in totaal 12 voorstellingen gespeeld worden. Per voorstelling kunnen maximaal 70 bezoekers aanwezig zijn; alles volledig conform de RIVM-richtlijnen en in een speciale opstelling. De Oosterpoort kan uiteraard de sfeer van historische boerderij De Haver niet oproepen, maar de prachtige tekst, muziek en spel zullen moeiteloos de beelden van het leven op het Hogeland creëren. 

  Een mens heeft uitzicht nodig 

  In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld. 

  De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020. 

  Cast & crew Concept en idee: Lotte Dunselman, tekst: Jibbe Willems, regie: Lies van de Wiel, spel: Lotte Dunselman en Wouter van Oord, live muziek: Bert Hadders en Joost Dijkema De Poolse Bruid speelt van vr 14 t/m za 15 + di 18 t/m za 22 + di 25 t/m za 29 augustus om 20.30 uur in de kleine zaal van De Oosterpoort. In juni 2021 speelt De Poolse Bruid opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam. www.poolsebruid.nl.

 • E-bikes maken ouderen aanzienlijk mobieler, meer kans op letsel
  E-bikes maken ouderen aanzienlijk mobieler, meer kans op letsel

  75-plussers fietsen een stuk meer. Foto: Univé


  De e-bike heeft senioren in de afgelopen jaren aanzienlijk mobieler gemaakt. Dat concludeert Univé na analyse van CBS-cijfers over het fietsgedrag in Nederland tussen 2010 en 2017. 

  Bron: persbericht Univé

  Wat blijkt? 65-plussers zijn in die periode maar liefst 13,4 procent sneller gaan fietsen, terwijl de snelheid van fietsers tot 50 jaar nauwelijks is toegenomen. Daarnaast zijn fietsers van 75 jaar en ouder gemiddeld ruim 33% meer kilometers gaan afleggen. Deze groei in snelheid en afstand houdt verband met de populariteit van e-bikes onder ouderen, concludeert Univé. Maar daarmee neemt ook het risico op letsel onder senioren toe.

   

  ‘Zelfstandiger en vitaler’

  Etienne de Cooker, directeur van Univé Schade, erkent de voordelen van de e-bike. ‘E-bikes bieden steeds meer gemak. Daardoor kunnen ouderen langer zelfstandig mobiel blijven en zijn zij voor vervoer minder afhankelijk van hun naasten. Met meer snelheid en minder weerstand blijft hun wereld groot. Bovendien blijven ze in beweging. En dat alles bij elkaar draagt bij aan hun welzijn en vitaliteit.’

  Eenzijdige verkeersongelukken

  Tegenover de winst in snelheid en bereik ziet De Cooker ook een keerzijde van de opmars van de elektrische fiets. Bij het aantal verkeersletsels dat bij Univé wordt gemeld, blijkt steeds vaker een e-bike betrokken. ‘Niet zelden gaat het dan om eenzijdige ongelukken. Dit toont aan dat de snelheidsrisico’s van de e-bike nogal eens worden onderschat en dat verkeerssituaties soms niet tijdig worden overzien.’

  Veiligheidszorgen

  Verkeersletselcijfers over 2018 die VeiligheidNL vorig najaar publiceerde ondersteunen de veiligheidszorgen rondom e-bike-gebruik door ouderen. Niet alleen bleek het aantal fietsongevallen die spoedeisende hulp (SEH) vereisen in tien jaar tijd met 30 procent gestegen, ook was 40 procent van de SEH-slachtoffers in 2018 55 jaar of ouder. Toegespitst op ongevallen met e-bikes, bleek zelfs 83 procent van de getroffen fietsers uit 55-plussers te bestaan. Dat bij de ongelukken met een e-bike bovendien vaker sprake was van een eenzijdig ongeluk dan bij de gewone fiets geeft extra reden tot zorg.

  E-bikedagen

   

  Volgens De Cooker is het niet de e-bike zelf die gevaren met zich meebrengt, maar houdt het risico op schade en letsel vooral verband met de mate van ervaring van de gebruiker. Hoewel als gevolg van de geldende coronarichtlijnen de geplande edities voor 2020 zijn uitgesteld, organiseert Univé daarom jaarlijks een aantal e-bikedagen op regionaal niveau. Hiermee wil Univé haar leden en andere belangstellenden kosteloos aan de hand van theorie en praktijk beter voorbereid de weg op laten gaan met hun e-bike.

  De Cooker: ‘Samen met onze leden kunnen we met dergelijke trainingen de risico’s van het besturen van een e-bike eenvoudig beperken of zelfs voorkomen. Als hoofdambassadeur van de overheidscampagne ‘Samen Naar Nul Verkeersslachtoffers’ dragen we met verschillende initiatieven bij aan verkeersveiligheid. Onze e-bikedagen zijn daar een voorbeeld van. Want ook als coöperatie willen we dat leden zich zeker voelen in het verkeer en volop kunnen genieten van de voordelen van de e-bike.’

  Klik HIER voor meer informatie over dit onderwerp.

  Bronnen: BOVAG, CBS, RAI Vereniging, VeiligheidNL en data Univé

 • Gilde-stadsgids overhandigt taart aan quiz-winnaar Bert Tinge
  Gilde-stadsgids overhandigt taart aan quiz-winnaar Bert Tinge

  V.l.n.r. Huub Klasen, de taart, Bert Tinge

  Bert Tinge is de gelukkige winnaar van de quiz die door de stadsgidsen van Gilde Groningen begin mei is gepubliceerd in Seniorenkrant Groningen. Huub Klasen, coördinator van de Gilde-stadsgidsen, overhandigde hem op 17 juni aan huis – in Hoogkerk - een slagroomtaart 

  Van onze redactie 

  In de maanden maart t/m mei deden de Gilde-stadsgidsen geen stadswandelingen, maar via de quiz konden belangstellenden hun kennis van de stadsgeschiedenis testen en verdiepen. Bert Tinge (40) is helemaal geen historicus. “Ik ben natuurkundige en werkzaam in de energiesector. Maar ik heb veel belangstelling voor geschiedenis.” Met zijn 40 jaar is hij geen lezer van Seniorenkrant Groningen. ”Ik hoorde via de buurtapp dat je mee kon doen met een quiz over de geschiedenis van Groningen. En dat heb ik met plezier gedaan.”

  Huub Klasen en uw verslaggever werden door Bert “Tinge en zijn vrouw Sandra hartelijk uitgenodigd in hun tuis voor een kopje koffie en een stuk van de taart. Huub Klasen vertelde dat Bert een winnaar-op-het –laatste-nippertje was. “We kregen de inzending van Bert op de sluitingsdag binnen. Zo kon hij meedoen aan de loting onder de drie foutloze inzendingen.”

  Huub vertelde ook dat de stadswandelingen van Gilde Groningen vanaf 10 juni COVID19-proof zijn. U kunt zich aanmelden op de website gildegroningen.nl. In de rubriek ‘Contact’ kunt u een aanmeldingsformulier invullen.

  Bert TingeM Sandra Huub Klasen skgr 1920x1080

  Bert Tinge (midden), met zijn  vrouw Sandra en Huub Klasen aan de koffie met taart

 • Toch subsidie voor Colourful Het Hogeland
  Toch subsidie voor Colourful Het Hogeland

  Activiteit van Colourful Het Hogeland. Eigen foto

  De gemeente Hogeland gaat toch de stichting Colourful Het Hogeland subsidiëren. B&W hield eerder de boot af omdat de gemeente met tekorten kampt, maar is nu om omdat er extra Rijksgelden beschikbaar zijn gekomen voor statushouders. 

  Stichting Het Colourful Hogeland ontvangt dit jaar een subsidie van €17.500,-. De gemeenteraad besluit hierover in haar vergadering van 1 juli. Er was in de raad al veel sympathie voor het werk van Colourful Het Hoogeland. Ook in de samenleving is er veel steun; meer dan 700 handtekeningen zijn gezet onder de campagne om de subsidie toe te kennen.  

  Coördinator Jenny van der Werf werd platgebeld door mensen die de stichting wilden feliciteren. Ze is heel blij met de toekenning van het geld.   “We kunnen ons als Het Colourful Hogeland weer laten zien.”

 • Corona-panelonderzoek van Sociaal Planbureau Groningen
  Corona-panelonderzoek van Sociaal Planbureau Groningen

  Ontwerp: Johan Zwart

   

  Sociaal Planbureau Groningen (SPG) heeft onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op het leven van Groningers. We geven hier de titel en de tekst van hun persbericht weer (medio mei 2020). Het commentaar van de werkgroep Participatie van Groningen Plus staat in het artikel ‘Kanttekeningen bij Corona-onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen’.

   

  Corona’ in Groningen: weinig besmettingen, grote impact.

  Uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen blijkt dat de coronacrisis alle inwoners uit de provincie Groningen raakt. Een paneluitvraag onder bijna vier duizend Groningers laat zien dat de groep die echt in de problemen komt door de coronacrisis in april 2020 relatief klein was, maar dat de meerderheid verwacht dat de veranderingen die zich nu voltrekken nog lang doorwerken. Ondanks het lage aantal besmettingen in de regio raakte in april al 9% van de werkenden zijn baan of opdrachten geheel of deels kwijt.

  Flink bezuinigen

  Vooral zelfstandigen zijn financieel getroffen, met name zzp’ers. Ten tijde van het onderzoek konden verreweg de meeste zelfstandigen hun vaste lasten, zorgkosten en dagelijkse boodschappen nog betalen, maar 34% van de zzp’ers en 15% van de overige zelfstandigen moest wel flink bezuinigen.

   

  Bij een ruime meerderheid van de Groningers had de coronacrisis ten tijde van het onderzoek weinig negatief effect op werk en inkomen; 60% deed nog (vrijwel) dezelfde werkzaamheden als in de voorgaande periode.

  Vaker somber of eenzaam


  Op sociaal gebied raakt de coronacrisis veel meer Groningers. Het sociale leven in de eigen buurt lag volgens een zeer ruime meerderheid (59%) in april vrijwel stil. Zeven op de tien inwoners spraken in die maand minder mensen dan voorheen.

  Veel mensen maakten meer gebruik van digitale middelen om contacten te onderhouden. Dat nam niet weg dat ruim een vijfde zich vaker eenzaam en een kwart zich vaker somber voelde. Voor slechts een klein deel van de mensen (5%) leverde de coronacrisis nieuwe contacten op.

  Zorg minder toegankelijk, thuisonderwijs niet motiverend

  Ook op het gebied van gezondheid, zorg en onderwijs is in korte tijd veel veranderd voor een deel van de Groningse bevolking. Bijna 18% van de respondenten zegt in deze periode niet de zorg te kunnen krijgen die nodig is. Overigens is het bij sommigen een eigen keuze om (tijdelijk) geen zorg te gebruiken.

  Ruim één op de drie mantelzorgers kon zijn mantelzorgtaken in april niet of niet volledig uitvoeren en bij ongeveer één op de vier mantelzorgers waren de taken juist zwaarder dan voorheen. Vermoedelijk hangt dit samen met het al dan niet tot één huishouden behoren van mantelzorger en zorgvrager. Het onderwijs was in april totaal anders dan anders. Volgens de helft van alle ouders voor hun kinderen moeilijk was om gemotiveerd te blijven. Ruim een derde gaf aan dat hun kinderen in april een onderwijsachterstand hebben opgelopen.


  Toekomstverwachting is langdurig meer armoede en werkloosheid

  In het onderzoek is ook gevraagd naar toekomstverwachtingen: gaan de veranderingen die tijdens de coronacrisis zijn opgetreden snel voorbij, of zijn ze blijvend? Er is een top tien van samengesteld met veranderingen die volgens de deelnemers aan het onderzoek nog lang zullen doorwerken. Onder meer op financieel-economisch gebied worden langdurige veranderingen verwacht: meer mensen met een minimuminkomen en meer mensen zonder werk of opdrachten.

  Ook angst voor besmetting en omgangsvormen om besmetting te voorkomen staan in de top tien. Meer dan de helft van de mensen (60%) denkt dat de overheid een groter beroep zal blijven doen op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de inwoners. Dit staat zelfs op plek één in de top tien. Verder is de verwachting dat blijvend meer met ouderen zal worden gesproken over welke medische behandelingen ze nog willen. De overige punten in de top 10 gaan over met meer gebruik van online toepassingen en meer services aan huis.

 • Kanttekeningen bij Corona-onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen
  Kanttekeningen bij Corona-onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen

  Ontwerp: Johan Zwart

   

  Sociaal Planbureau Groningen (SPG) heeft onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op het leven van Groningers. Zie het persbericht van SPG in de rubriek Nieuws. Hier maken we enkele kanttekeningen bij de gepubliceerde resultaten van het onderzoek.


  Door de werkgroep Participatie van Groningen Plus*)

   

  Bijna 4000 panelleden hebben gereageerd op een aantal uitspraken van SPG door aan te kruisen in welke mate die uitspraken voor hen wel of niet van toepassing zijn.
  Onze eerste vraag bij deze kwantitatieve manier van onderzoeken is welke inzichten dat oplevert. Kan uit deze cijfers werkelijk de 'impact’ worden afgeleid, zoals SPG die nu presenteert? Wij hebben gekeken naar de uitspraak over eenzaamheid.
  Ten tweede is het bij alle vormen van onderzoek belangrijk hoe je de vragen formuleert. Daar gaan we op in aan de
  hand van de formulering van één van de blijvende gevolgen van de coronacrisis.
  Het oordeel over het gehele rapport laten we aan onze lezers.

  Inzicht over eenzaamheid

  Onder het kopje ‘Groeiende eenzaamheid’ zegt SPG:
  “Sociale onthouding gaat gepaard met meer eenzaamheid. Bijna een kwart van de Groningers voelt zich vaker eenzaam en een kwart voelt zich vaker somber. Bijna 60% van de Groningers geeft bovendien aan dat het sociale leven in de eigen buurt vrijwel stil ligt. Een deel van de mensen vindt andere manieren om contacten te onderhouden. Zo maakt bijna 70% van de Groningers meer gebruik van digitale middelen. Voor slechts een klein deel van de mensen (5%) levert de coronacrisis contacten op die anders niet waren gelegd.”

  Op de presentatie van deze resultaten is wel wat af te dingen.

  De onderzoekers hebben de panelleden de volgende uitspraak voorgelegd: ‘In de maand april voel ik me vaker eenzaam’.
  22% van de panelleden is het hier (deels helemaal) mee eens, 54% is het hiermee (deels helemaal) oneens en de rest is neutraal.

  Het SPG zegt hierover: “Sociale onthouding gaat gepaard met meer eenzaamheid.” Maar dat geldt voor 22% van de antwoorden. Zoals gezegd vindt 54% dat niet en de rest is neutraal. Waarom dan in zijn algemeenheid concluderen dat sociale onthouding gepaard gaat met meer eenzaamheid? Je kan eerder zeggen dat de meerderheid van de panelleden de beperkingen prima doorstaan heeft. Waarom de positieve kant buiten beeld houden? Dat levert geen inzicht op.

  Het etiket eenzaamheid is weinigzeggend. Hebben de panelleden het dan over een saaie & ongezellige boel, depressiviteit of iets daartussenin zoals
  alleen zijn (dat is overigens niet een goede definitie van eenzaamheid)? We weten het niet, want mensen vullen dat op hun eigen manier in. De cijfers geven dus geen inzicht in de betekenis en het belang van de antwoorden; hier kan je alleen maar een slag naar slaan.

  Nog iets. De panelleden moesten zeggen of ze zich in april vaker eenzaam voelden. Het kan zijn dat iemand zich altijd al enorm eenzaam voelt, maar in april niet erger dan in de winter. Antwoordt zo iemand dan met ‘mee oneens’? Dat zou wel moeten, want ze zijn niet vaker eenzaam. Maar of mensen dat dan ook zo invullen? We weten het niet. Zijn de scores ‘vaker eenzaam’ anders dan cijfers over eenzaamheid in het algemeen? Daar wordt niets over gezegd.

  De vraagstelling en de presentatie van de gegevens over eenzaamheid leveren geen belangwekkend inzicht op, laat staan dat zij iets zeggen over de impact van de coronacrisis of maatregelen. Dat geldt nog meer als je deze gegevens koppelt aan andere uitkomsten van het onderzoek.

  Zo hebben de panelleden geantwoord op de uitspraak: ‘In de maand april spreek ik veel minder mensen dan voorheen’. 70% is het daar (deels helemaal) mee eens. 18% (deels helemaal) mee oneens. Als je deze scores afzet tegen de antwoorden met betrekking tot de eenzaamheid dan springt de veerkracht van de panelleden er niet slecht uit, want slechts 22 procent zegt zich vaker eenzaam te voelen en voor 54 procent is dat niet het geval. SPG zet echter als titel bij de gegevens over het onderdeel Zorg en gezondheid: “Zeven op de tien Groningers heeft veel minder sociale contacten”. Dat kan cijfermatig kloppen, maar roept de suggestie op dat dat heel erg gevonden wordt door de panelleden. De veerkracht van de Groningers blijft zo wel buiten beeld.

  Wel noemt het rapport dat bijna 70% van de Groningers meer gebruik maakt van digitale middelen. Dat is mooi, want dat compenseert voor een deel het gebrek aan face-to-face contact. Om meer inzicht te krijgen is de vraag interessant of er een bepaalde overlap is tussen de panelleden die zeggen eenzamer te zijn en panelleden die geen of weinig digitale middelen gebruiken. Misschien heeft Sociaal Planbureau Groningen daar aanvullende gegevens over.

  Samengevat: dit deel van het onderzoek levert volgens ons geen duidelijk inzicht op en de presentatie van de gegevens is op onderdelen weinigzeggend of tendentieus.

  Meer met ouderen spreken

  De onderzoekers van SPG hebben een top 10 van blijvende gevolgen van de coronacrisis opgesteld. ‘Blijvend’ wil zeggen dat de panelleden verwachten dat ze meer dan een halfjaar stand zullen houden. Nummer 10 van de blijvende gevolgen luidt: “Er wordt meer met ouderen gesproken over welke medische behandelingen ze nog willen.” 50% van de panelleden verwacht dat dat zo is.

   

  Maar wat verwachten ze en waarom? Het lastige is dat de inhoud en de inzet van dit gesprek met ouderen onduidelijk is. Gaat er meer met ouderen gesproken worden omdat er een tekort aan Intensive Care bedden was en er discussies ontstonden over de vraag of oudere patiënten hun plaats niet moesten afstaan aan jongeren? En is dan de inzet van het gesprek: jullie ouderen moeten wat beter nadenken over de vraag welke medische behandelingen je NOG wil? Het woordje ‘nog’ is hier door ons uitvergroot, want kennelijk spitst het gesprek zich toe op de beperkte tijd die de betrokken ouderen nog te leven hebben. Want waarom is dan niet een blijvend gevolg van de coronacrisis dat je met jongeren praat over de medische behadelingen zij willen? En is de inzet van het gesprek met ouderen dat zij vrijwillig afstand doen van een of meer medische behandelingen of dat de protocollen aangescherpt worden of nog wat anders?

   

  Als je niet duidelijk bent over de inhoud en inzet van het gesprek met ouderen, dan is de beantwoording door de panelleden weinigzeggend. Dan kan iemand bedoelen: het is altijd goed om met ouderen te praten. Of: ouderen moeten eens stevig aangesproken worden. Of: we hebben in de afgelopen periode ervaren dat er niet of weinig met ouderen is gesproken.

  Het gesprek wordt hoe dan ook ingekaderd door het woordje ‘nog’. Dat heeft een venijnige kant: ouderen worden in de positie gemanoevreerd dat zij zich moeten verantwoorden of verdedigen. De beperking sec tot leeftijd wordt zo gebombardeerd tot uitgangspunt van het gesprek. Maatschappelijk en politiek zijn daar de afgelopen maanden in brede kring terecht ernstige bezwaren tegenin gebracht.

  En dan nog iets. Dit ‘blijvend gevolg’ uit de Top tien is beperkt tot medische behandelingen. Is dat een bewuste of toevallige keuze? Het weigeren van bezoekers in verpleeghuizen is geen medische behandeling, maar een maatregel van de overheid en/of een zorginstelling.

   

  Pas laat in april kwamen de omstandigheden in de verpleeghuizen voor het voetlicht en kregen de betrokkenen aandacht: de bewoners, hun naasten en het personeel van de verpleeghuizen. Het is toch wel erg jammer dat de medische behandeling wel onder het rijtje blijvende gevolgen opgenomen en niet de spanning tussen een medische en sociale benadering zoals die in de verpleeghuizen aan de orde was en is.

   

  Sterker nog: de laatste maanden is er een brede discussie ontstaan over kwetsbare mensen in de samenleving. Met de beste bedoelingen roepen Jan, Marie en Alleman wat goed is voor kwetsbare mensen. Daar tekenen ouderen verzet tegen aan, maar ook andere volwassenen en jongeren. Laat mensen zelf aan het woord, ook over de vraag of zij zichzelf kwetsbaar zien.

  Dan hebben we het over een brede, open maatschappelijke discussie: wat willen we als samenleving met grenzen aan de zorg en technisch/medische mogelijkheden? Wat is voor ieder van ons kwaliteit van leven? En dan hebben we het niet over de beperkte en inperkende formulering over medische behandeling die in het onderzoek wordt gepresenteerd als blijvend gevolg.

   

  Conclusie ten aanzien van de uitspraak ‘Er wordt meer met ouderen gesproken over welke medische behandelingen ze nog willen’): het lastige is dat we niet weten waarom de panelleden ja of nee zeggen. Dat komt vooral omdat de uitspraak onduidelijk is over de bedoeling en inzet van het gesprek met ouderen. Bovendien kadert de uitspraak het gesprek in tot medische behandelingen gericht op leeftijd, met voorbijgaan van sociale en emancipatoire factoren die in deze tijden van corona meespelen.

   

  Meer informatie

  De onderzoeksuitkomsten zijn gepubliceerd op de website van Sociaal Planbureau Groningen.

  Zie voor de gegevens over eenzaamheid en verwante zaken https://sociaalplanbureaugroningen.nl/corona/zorg-en-gezondheid/

   

  *) De werkgroep Participatie van Groningen Plus bestaat uit Mia Gooren, Akkie Hofstee en Gert Los

Copyright © 2011 Archeoweb | Ontwerp en advies Jongsma Automatisering | Powered by WebsiteBaker - Certified Edition